Cka eshte depresioni dhe ankthi?

Cka eshte depresioni dhe ankthi?

Depresioni dhe ankthi jane te lidhura ngusht me njera tjetren.

Depresioni mund te lind nga ankthi, gjithashtu edhe ankthi lind nga depresioni. Te dyjat keto lindin nga frika. Frika e se kaluares dhe se ardhmes.

Frika e se kaluares zakonisht eshte  elidhur me eksperiencen dhe traumat eventuale qe i ke perjetu kur ke qene femije apo edhe i rritur. (Zakonisht femije).

Ankthi eshte i lidhur ngushte me te ardhmen, dicka qe “te pret” apo qe “nuk te pret”.

Depresioni eshte i zakonshem  ne cdo shoqeri dhe te cdo individ.  Jeta nuk do te jete ne rrezik nese ke depresion nje kohe te shkurt. Problemi eshte nese depresioni zgjat.

Shume here me kane be njerezit pyetje, “Kur e di qe jam ne depresion?”

Pergjigjjen me te zgjeruar po e shkruaj ketu:
Kur flasim per depresionin flasim per tri nivele te ndryshme.  Me poshte vijojne ato:

Nese i ndjen disa nga keto symptome atehere mundesh me qene ne depresion.

1. Symptomet psiqike:  
Disponimi jo i mire nje kohe te gjate
Vetbesimi i ulet
Je afer te qajtturit konstant
Ndihesh fajtor apo ke ndjenje faji
Toleranca te zvogelohet, nuk duron shume
Nuk te motivon asgje
Nuk te ineterson asgje
Te humb gezimi
Je nervoz non stop, apo cdo gje te irriton
I ke humb shpresat, nuk shpreson se do te behet mire
Ndjenje qe asgje dhe askush nuk te ndihmon
Mendime per vetevrasje
Mendime dhe sjellje qe i lendon dikend tjeter, p.sh femijen e rrah pa pas arsye
Nuk ke deshire te kesh mardhenie seksuale
Ndjenja e pakenaqesise si te zgjohehs ne mengjes
Ankth
Fiksime, obsesione, mendime qe kur nuk kryhen
Shqetesimi per ndonje femije
Veshteresi te marresh vendime

2. Symptomet fizike:
Levizjet ngdalsohen
Te folurit ngdalsohet
Ndryshime ne oreks (ndonjeher ehumb, por edhe rritet)
Ndryshime ne peshe (Zvogelohet por edhe rritet)
Dhimbje ne trup
Mungese energjie (ski takat)
Kapsllek
Cregullime menstruale
Mungese e interesit seksual
Symptome te ndryshme fizike

3. Symptomet sociale:
Aftesia pr te punuar te zvogelohet
Aktivitetet sociale te zvogelohen (Ski deshire te shoqerohehs me njerez)
Hobi dh eineterset zvogelohen
Me pak kontakte em miq
Veshtersi ne shtepi

Depresionet rriten edhe kur nuk kemi Vitamin B te mjaftueshem ne trup dhe Zink.

Ne kete video e kam shpjegu se cka eshte depresioni apo ankthi. Kliko ketu per te dal tek artikulli se si me menaxhi ankthin dhe stresin.

Nese ke vujatur nga depresioni nje kohe te gjate mund te me kontaktosh edhe mua por me rendesi eshte ta kontaktosh ndonje psikolog apo terapeut te mire.  Duhesh te flasesh me dikend per ate qe te ka brengos nje kohe te gjate.

 

Piramida e Maslowit dhe shqipëtarët

Teoria e piramides se Maslowit perdoret neper krejt boten duke ia filluar prej zhvillimit personal te njeriut, social dhe ate te organizatave te ndryshme.
Maslow-i ka qene psikolog dhe teoria e tij bazohet ne kerkesat dhe nevojat e njeriut.Teoria ne origjinal quhet “Teoria  e motivimit te njeriut” .
Si te motivohet njeriu ne jete, pune apo shoqeri.

Teoria  quhet ndryshe edhe “Hierarkia e kerkesave/nevojave”.

Teoria e Maswloit  ilustrohet shpesh me formen e nje  piramide  ku nevojat thelebesore  te njeriut paraqiten ne fund te piramides dhe ajo e vet-aktualizimit  ne krye te piramides.

Teoria bazohet ne 5 kerkesa apo nevoja.
1. Nevoja fundamentale/thelbesore (ketu hyn nevojat fizike, te kemi ushqim te mjaftueshem, uje per te pire, dhe kulm mbi koke). Kete nivel e quaj une niveli i mbijeteses. (Une kam nevoje)

2. Niveli i dyte eshte ai i sigurise personale, financiale, shendetit.  Ne kete nivel vepron njeriu nga “Une deshiroj”

3. Ne niveli e trete, hyn familja, dhe apsektit ku njeriu e ndin qe i takon mases. Ketu krijohen relacionet shoqerore, sociale, intime seksuale. (Une dua)

4. Kur te arrin njeriu ne nivelin apo shkallen e katert te piramides atehere ketu punon individi per ta plotesuar nevojen apo kerkesen e vetebesimit, vetrespektit. Ne kete shkalle veprohet nga vlerat e individit, te cilat kane te bejne per  te drejtat ndaj vetvetes dhe te tjereve. Ky nivel ska lidhje me religjion. Ne kete nivel njeriu beson ne potencialet e veta dhe punon per te arritur cka i takon asaj apo atij. (Une e zgjedhi)

5. Niveli i peste eshte ai i fundit dhe kjo eshet vet-aktualizimi qe mund shkurtimisht te interpretohet “Cfare njeriu mund te arrij duhet te arrij”. Ne kete nivel nuk arrijne te gjithe. Ne kete nivel njeriu eshte pothuajse perfekt, ne aspektin e arritjeve ne jete dhe te vlerave qe i ka. Repsekti, dashuria, pastertia shpirterore, ketu nuk ka xhelozi e as rrena kjo shkalle eshet shkalle pothuajse hyjnore. As ketu nuk e kam fjalen per religjion.  ((Detyra/Qellimi ime/im ne jete eshte..))

Sipas Maslowit, njeriu nuk mund te arrij ne shkalle me te larte te zhvillimit nese nuk e ka plotesuar shkallen me te ulet. P.sh nese flasim ne pergjithesi per shoqerine shipetare.
Ne cilen shkalle te piramides jane shqiptaret? Ketu mund te flasim vetem ne pergjithesi jo individualisht.
Apo cka ta merr mendja ty?…Nese nisemi secili nga vetja yne mund te dijme individualisht. Ku je ti vet..ne cilen shkalle?

Sipas observimeve te mia dhe krahasimit qe i kam bere ne teori dhe praktik shumica e shqiptarve ne Kosove gjindet nga shaklla e pare deri ne te treten. Te treten eshet pakica. Shume pak! Sepse normat e shumices nuk e lejon pakices te veproje sic don ajo vet. Apo shume ralle.  Ketu hyjne te drejtat themelore te njeriut. Cfare te drejta  ka individi pa marre parasysh gjinie, moshe, seksualiteti, etnike. Kush vendos per kend? si duken strukturat ne famije, shoqeri?…

Qellimi im me videot e mija me punen time eshte qe te mbeshtes cdo individ dhe shpirt shqiptar te arrij pamvaresine e saj/tij.  Dua edhe ta ngris  vetedijen per zgjedhjet qe ia ben apo bejme vehtes. Ne vet ti ndihmojme njeri tjetrit ta zhvilljome vetveten. Te shkojme nga shkalla e nevojave primare ne nevojat me te larta.

Pse nuk funkcionojne shumica e strukturave shqiptare?..duke ia filluar nga strukturat familiare deri ato te organizatave e pastaj shteterore?…Sepse..shumica e njerezve gjindet ne shkallen e pare apo te dyten por veprojne dhe komunikojne sikur me qene te treten apo te katerten. Nuk ben!…
P.sh. Per te krijuar familje te shendosh dhe shoqeri et shendosh nuk mund te krijojme familje pa pas shtepi apo buke per te ngrene. Apo nuk mund te behemi lidere apo kryetare pa e pas vetrespketin dhe repsektin per te tjeret apo te korruptojme.
As lufta nuk eshte zgjedhje nese gjindemi ne shkallen e trete, ajo hyn ne shkallen e pare. Luftojme qe te mbijetojme me apo pa deshiren tone. Paqja fillon nga shkalla e trete e piramides se Maslwoit…ne paqe mudn te krijosh!

Le ti bashkojme forcat te gjithe ne qe gjindemi ne shkallen e pare, dyten, te  treten, te katerten apo pesten  dhe tju mundesojme femijve dhe te rrinjve tane qe t’ja fillojne jetes prej shkalles se trete. Kjo eshte  e mundur nese punojme bashke per te mirren tone!

Ne Facebook e kam krijuar nje faqe zyrtare.
Aty keni mundesi te me percjellni sepse aty ka informata shume te pasura si te forcohet dhe mirembahet shendeti ne te gjitha dimenzionet e te qenurit.. Pa shendet te mire ska as shoqeri te mire. Shqipetaret duhet tja vazhdojne te jene nje popull i shendosh ne te gjitha aspektet me apo pa piramide.

Kliko ketu  per te arritur tek faqja e Facebookit.

Mire u pafshim ne Facebook dhe Youtube!

Barërat jane të dëmshme nëse përdoren për ta mirëmbajtur shëndetin

Arsyeja pse njerezit perdorin barera ne menyra masive jane tri:
1. Njohurite mbi alternativat bimore dhe natyrore jane te vogla
2. Lobiizmi i industrise se barerave eshte i madh dhe i fuqishem
3. Njuhurite mbi pasojat negative dhe vdekjepruese te barerave jane shume te vogla.

Semundjet emergjente mund te zgjidhen me barera  qe jipen nga mjeket dhe farmacisstet, por jo  per mirembajtjen e shendetit.

Barerat nuk e sherrojne shkakun e semundjes, por i “zbusin” symptoemt e semundjes.

Dua te jem e qarte se shkaqet e nje semndje qe paraqitet fizikisht pa marre parasysh a eshte shtypja e laret e gjakut, infrakti ne zemer, alergjite e ndryshme, migrena apo edhe influenza jane rezultat i nje jobalanci qe ka zgjat shkurt apo shuem gjate ne organizem. Ky jobalancë është efekt i një stresi te mbrendshem i atij mental apo emocional dhe nese ky stres, (deshprim dhe ankth i mbrendshem) zgjate nje kohte gjate atehere shkaketohen deme ne organizem ne nivelin qelizor qe paraqiten te organet e ndryshme te trupit, mbrenda dhe jashte.

Medicinat dhe barerat qe i shperndahen popullit tone ne menyre masive dhe keqperdoruese mund te bejne me shume deme se te sjellin shendet. Pse?

Sepse barerat permbajne substanca sintetike apo artificiale qe  trupi nuk i “njef” dhe molekulat e ketyre supstancave “duken” si molekula natyrore keshtu qe trupi i trajton keto sikur te jene natyrore dhe nese kjo ndodh nje kohe te gjate atehere trupi e manipoulon vehten me keto permbajtje qe mund te shkaketoj edhe deme ne organet tjera e mos te flasim qe semundja nuk sherohet. Trupi vetem e shkatrron vetveten nga permbajtjet e medha artificiale.
Shembulli konkret eshte barera apo droga qe cdo shtepi shqiptare ne Kosove e ka perdorur ( e di kete pasi jam nga Kosova) , BENSEDIN , ndryshe edhe Diazepam, qe hyn ne grupin e barerave e  bensodiazepin. Me heret bensodiazepiner jane quajtur por edhe tash quhen Valium. Valiumi eshte shume i zakonshem tek narkomanet pasi qe roli i tij/tyres eshte ta ul nivelin e ankthit ne trup dhe tru dhe ta “qetsoje” trupin.

Bensedin-i eshte shpernda ne Kosove si pomfritat qe shperndahen ne mbremje per arsye ta qetesoje popullin shqipetar.  Populli shqiptar ne fakt nuk qetsohet por truri dhe sistemi i organizmit i manipulohet dhe ne vend se te qetesohet trupi behet i “humbur” dhe kur te “zgjohen” nga gjumi nuk zgjohen te kthjellte por total  te “trulluar”  te drogiratur nga valiumi apo bensedini.  Kur truri/trupi te drogiratet me supstanca kimike ai bjen ne stress edhe me te madh dhe konsumon me shume vitamine dhe minerale natyrore qe gjinden ne trup dhe qe i ndihmojne trupit ta mirembaje vetveten.
Keshtu qe ne fund asgje nuk arrin me Bensedin. Mjeket dhe farmacistet thojne sigurisht qe nuk eshte rrezik, pasi qe ne pyetjet jane profitimet.
Rreziqet qe shkakton bensedina perveq se mund te bej te mvarur e te trulluar gjate tere dites, javes apo sa gjate e perdor qe farmacistet sigurisht nuk te kane treguar jane alergjite e ndryshme, probleme me te pamurit, organet e metabolozmit demtohen,  kokedhimbje, dhembje ne gjoks (rreziku te panikes nga ankthet rriten), halucinacione, sjelljet ndrohen, tensioni i gjakut mund te rritet, anemija, temperature, ethet, te mirren mendet, e te vjedhet.

Alternativa me e mire jane vitamina qe jane permbajte qe vet trupi i ka.Trupi e mban dhe miremban vetveten VETEM me permbajte natyrore. Keto gjinden ne tregun tone por populli nuk eshte i informuar per kete.

Nese e ke ndonje te aferm qe ka qene ne depresion te gjate dhe eshte ne ankth te lutem me kontakto. Mund ti ndihmoj pa pritur fare.

Ne sekuencen e vidoes qe vjen do te flas per Vitaminen B, qe ndryshe quhet edhe vitamina psikologjike. Kliko ketu per te dalur te Videoja me Vitaminin B.

Prodhimi, distrutimi dhe konsumimi massiv i barerave shkaketon me shume deme se dobi.
Mund te me kontaktosh ne email: elvira@lookfeeldogood.com

Youtube sekuencat per shendetin personal dhe social do te publikohen se shpejti ne gjuhen shqipe nga Elvira Haxhiaga!

Ne kete faqe te blogut do te publikohen videot per te gjithe shqipetaret qe flasin dhe kuptojne shqip dhe qe ndodhen ne gjithe boten.

Sekuencat e videos do te jene te shkurta dhe shume informative qe do tju sherbejne juve dhe tju ndihmoj te kujdeseni per shendetin e juaj ne familje dhe shoqeri sa me gjate qe eshte  e mundur. Ne ju besojme alternativave natyrore dhe bimore qe trupi i njef dhe i perpunon pa problem. barerat me substanca artificiale qe vetem e manipulojne sistemin e organizmit per ne jane vetem  soulcion emergjent e jo per mirebajtje te shendetit..

Keshillat e mia do te bazohen nga eksperiencat e mia shumevjeqare si keshilltare e zhvillit personal tek individed e biznesit dhe privat keru ne Suedi dhe Danimarke dhe nga studimet  shkencore, etnobotanike  ne teori dhe praktik .

Kjo video me poshte ben fjale per Vitaminin B qe edhe n dryshe  quhet  Tableta e stressit ose tableta psikologjike. SHkurt: Mungesa e vitamines B mund te shkaktoj depresione te thella, pagjumesi, cregulime ne zorre e edhe aborte te padeshirueshme, Videosekuenca eshte ne gjuhen suedeze.

Qka eshte pamevaresia ne te vertete?

Ky post nuk do te ben fjale per pamevarsine e Kosoves nga serbet apo te huajt dhe nuk do te jete inetersant nese e ke shpresuar ate.

Ky post eshte per ata qe nuk e shohin vehten si viktima por jane pergjegjes  vet per jeten e tyre.  Ky shkrim  ju dedikohet atyre qe e dine se ckade qe te shfaqaet ne jete eshte nje konsekuence e diqkafit tjeter. Dhe cdo gje qe ndoh ka nje domethenie, edhe pse shume here nuk na pelqen.

Te gjithe e adhurojne pameverasine por  shume pak njerez e zgjedhin pamevaresine personale dhe shpirterore.  

Nje perkujtim i vogel dhe inspirues vijon me poshte nese ke harruar se ti je  e Zoja dhe Zoti yt. (nuk e kam fjale per Zotin ne kontekts fetar).

Cfare  roli dhe pozite ke ti sot ne perditshmerine tende? Kush vendos per ty, cka te mendosh, lexosh, thuash?
A ke deshire apo je e/i obliguar te merr vendime te cilat i ben cdo dite?
A e jeton nje jete qe e endrron?
Nese po shume mire dhe suksese te metutjeshme te deshiroj une. Nese  jo atehere  qka ose kush  te ndalon?A e din dallimin ne mes te berurit nga dashuria dhe obligimi?…..Perjetoje pergjegjjen qe e ndin ne vehte apo i degjon mbrenda ne  koke…mos e ignoro pergjegjjen apo mos e be te parendesishme.  Me ik nuk mundesh sepse kjo do te ndjek tere jeten nese je nje person e/i vetedijshem.

Nese i merr vendimet sepse je e/i obliguar atehere do te jesh ne dhembje. Dhembje psiqikie (ku  nuk ndihet fizikisht ne fillim),  pastaj emocionale dhe me ne fund shqaet ajo fizike. (Ketu shihet, ndihet dhe perjetohet dhimbja).

Pamevaersia ne shoqeri rrjedh nga pamevaresia personale. Kur po flas per pamevrasine po flas ne kontekst te jesh qytetar /e me pergjegjesi, me obligimet qe te shtrohen si qytetare, punedhenese, familijar, punetore, shef, moter, vlla nene, babe, gjyshe, gjyshe etj por edhe me te drejtat qe te takojne.

Nese shumica  ne nje shoqeri nuk nuk i japin  te drejte vetit te vendosin per vehten e tyre  (nga burrimi i dashurise e jo nga burrimi i egos tende) atehere veshtire eshte ta shofim nje pamevaresi “korrekte” qe rrjedh nga burrimi i dashurise ne shoqerine ku jetojme.

Cka te besh tani?….Mjafton qe te jesh i vetedijshem. Ketu fillon ndryshimi. Shiqoje dhe veshtroj  te drjetat e  tua personale ne familjen tende me te aferme e pastaj zgjerohu. Shiqoji njerezit perreth teje. Qka zbulon dhe observon tek ti dhe te afermit aty pasqyrohet edhe shoqeria.

Nese kerkon ndryshim jashte teje, harroje ndryshimin tek ti. Nese pret qe dikush tjeter te ndryshon qe ty jeta te ndryshohet harroje ate. Do te jesh viktime gjithmone dhe dhembja do te rritet ne maximum derisa te vjen te piika e jetes ap vdekjes. Shumcia e zgjedhin ate me te lehten..vdekjen.

Energjia tek njerezit ne bote dhe vetdija eshte duke u  rritur dhe ndryshuar per me te mire. Njereizit ia kane filluar te shtrojne pytje dhe te reagojne?
Keshtu qe nese ke filluar te mendosh ndryshe nuk do te jesh vet!! :)) Ndryshimi fillon vetem nga ti!

The so called American Dream

E postoj kete video“The American Dream” per ata qe e flasin dhe e kuptojne gjuhen angleze, sepse kjo video te zgjon nga gjumi nese ke menduar se bankat boterore e financojne shoqerine. Nese nuk e kupton njehere, shiqoje edhe njehere, dy here apo tri here.
Nese ke mendu se bankat egzistojne per te ndihmuar shoqerine dhe perfituar nga  ajo do te mendosh prap. Nuk eshte vetem aq.  Nje elite e biznisemenave na kontrollon te gjithve nepermes te ashtuquajtur Bankes Boterore. (The Federal Bank).

Civilizimi i njerezimit ne vitin 2057

SHkencetrai dhe fizicienti dr. Michio Kaku, eshte  nje nder favoritet e mi  sa i perket teorive fizike dhe quant fizike si dhe diturise se Univerzit dhe civilizimt njerezor. Per me shume info se kush eshte Michio mund te kerkoni ne google.

Ne kete post Dr. Michio Kaku flet per civilizimn e njerezimit ne vitin 2057. Ai  i permend tri tipe te civilizimeve tip. 1, 2, dhe 3. Tipi yne i njerezimit momentalisht eshte i tipit 0, por qe eshte duke u transformuar ne tipin 1.

Ne kategorizohemi ne tipin 0 (zero) ne baze se si e shfrytezojme resurset tona dhe jetojme jeten ne kete planet. Si i shfytezojme energjine e diellit dhe te yjeve e te natyres.  Si e shfryetzojme diturine dhe fuqine krijuese. P.sh. Ne vend se te ndajme dy atome nga nje molekule dhe te bejme diqka pozitive me te ne (apo ata te ciliet e zgjedhin kete alternative) bejne bomba nukleare nga atomet e ndara.
Ne tipin 1 kjo nuk do te egzistoje. Lufta nuk do te jete alternative qe ti zgjedh konfliktet. Tipi 1 eshte nje civilizim me nje vetedije shume me te larte se qe e kane shumica ne tipin 0, dhe ky transfrormim do te kete ndikim te madh neper shume vende ku diktatura dhe fundamentalizmi ka qene rryme kryesore qe ta kontrolloje dhe ti dhuroj nje popullit “paqe”.

Personalisht mendoj se shumica e tipeve 0 nuk do te kene fuqi ta mbijetojne kete transformim. Ata te cilet e kane gjetur qellimin e ekzistences se tyre dhe do ta ngrisin vetedijen do te jene ata qe do ta transofrmojne njerezimin ne nje nivel me te larte mental dhe shpirteror.

Dua te shtoj se shumcia e fizicienteve jane persona me dituri te larte shkencore por edhe asaj shpirterore.  Nje der keta eshte edhe Dr. Kaku.

Shpresoj se kjo sekuence do tju ngris nivelin logjik dhe emocional se si te perdorni energjine e juaj perderisa jeni duke jetuar.

Kliko ne link per ta pare videon:

Peticion kunder direktives se re te BE-se qe ta ndaloje medicinen bimore si medicine alterantive

Medicina bimore (herbal Medicine) eshte perdorur ne menyra te ndryshme prej qe njeriu ka egzitu.  Si.psh. kepurdha kineze (Cordyseps, qe eshte e mire per mushkeri, e rrrit kapacitetin e mushekrive te marr oksigjen)eshte perdorur mese 5.000 vjet. Jane edhe qinda mijera bime tjera nga i gjithe rruzulli tokesor qe plot kultura te ndryshme te njerezimit i kane perdorur per pastrimin dhe sherimin e trupit.
Lobiimi frameceutik eshte duke pasur sukses qe ta ndaloj kete  fakt.
Pse?
Ne pytja jane parat!….Idustria medikamenteve kimike medicinale eshte cinike dhe arsye  e vetme qe ky lobiim behet kunder medicines bimore jane  multi billionat qe fitohen nga barerat.  Kur njerezit jane te semuar kjo industri luluezon.   Efektet nga keto substanca kimike jane fatale sepse trupi i njeriut nuk mund ti perpunoje.  Neper studime farmaceutike nuk e di se a flitet per vdekjet q enjerezve qe behen nga efektet e barerave. E pastaj barerat qe jipen gabimisht. Ka statistika te ndryshme. Ne SHBA vdekja nga efekti i barerave e zene vendin e 4te nga vdekjet me te “zakonshme”. Ne vendin e pare e kane semundjet kardovaskuilare.

Substancat kimike kane marrrur nje drejtim te gabuar. Nuk e ekam fjalen aty per kur ka nevoje njeriu por kur keto mediakemnte shprendahen tek njerezit me nevoje dhe pa nevoje.
Ne anen tjeter medicine bimore eshte natyrore qe trupi me lehte e perpunon, e “njeh”  dhe nuk kundershton.  Jane me effektive! Por ne kete industri nuk nuk ka fitim monetar. 
Ketu eshte edhe qellimi i lobimit qe ta ndaloje perdorimin bimor per te sheruar dhe mire,bajtur shendetit.
Ketu mund te nenshkruhet peticioni kunder kesaj direktive.
http://www.savenaturalhealth.eu
Ju lutem shperndajeni kete link.