Multi Level Marketing MLM – Shqip

Multi Level Marketing, MLM – Shqip

MLM eshte shkurtese e fjales angleze Multi Level Marketing dhe bazohet ne nje struktur biznesi mbrenda rrjeteve te marketingut. 

Rrjetet e marketingut ne anen tjeter (Network Marketing) eshte nje term qe perdoret mbrenda MLM dhe do te thote  krijim biznesi nepermes krijimeve te rrjeteve.

Krijimi i rrjeteve referohet tek njerezit qe i blejne produktet dhe i rekomendojne ato duke krijuar rrjete distribuimi ne mes njerezve. Kur te rekomendohet nje produkt nga nje person tek personi tjeter dhe konsumohet, ai person i cili e ka rekomenuar kete kompenzohet nga kompania me provizion. (Perqindja mvaret prej kompanise, jo te gjitha kompanite e kane perqindjen e njejte).

Kjo strukture eshte nje model biznesi dhe bazohet ne shitje direkte pra, prej prodhuesit direkt tek konsumuesi pa ndermjetesimin e agjenturave, stershitesave apo shitesave. 

Ky model kontribon qe cmimi te jete me i volitshem dhe produktet qe prodhohen nga kompanite MLM jane me kvalitative se ato qe nuk jane ne MLM. Pse? Sepse prodhuesi koncentrohet ne produkt e jo ne marketingun e produktit. Marketingun e bejne vet njerezit qe veq e kane provuar dhe konsumuar produktin.

Cfare jane cmimet mbrenda MLM-it?

Produket jane zakonisht me cmim te volitshem sepse nuk jane shku nepermes agjenturave, stershitesave apo shitesave. Te gjithe keta zakonisht paguhen para se te arrin produkti te konsumenti.

Sic e kam shpjeguar ne artikullin e kaluar, te jemi distributor brenda MLM do te thote qe e drejta ekskluzive nuk kushton miliona dollar, por zakonisht sa kushton vet produkti. Kliko ketu per te dalur ne artikullin e permendur.

Nese blen produkte qe te duhen per nje shume prej 100€ ti ne fakt mundesh me startu veprimtarine tende te biznesit mbrenda kesaj kompanie. 

Ata te cilet deshirojne te fitojne te ardhura per t’i distribuar produktet duke i rekomenduar duhet trajtuar kete veprimtari si biznes dhe asgje tjeter.

Ata te cilet fitojne jane zakonisht ata te cilet kane punuar shume dhe me mencuri. Me qene agresiv dhe t’i rekomendosh gjerat ”me zorr” eshte keq per veprimatrine tende.Ne Suedi eshte ilegale.  Mos harro se ti je reklama e kompanise tende. Ti je brandi dhe ti je imazhi i kompanise.

Ata te cilet fitojne shume ne kete model (po flasim per miliona euro ne vit) jane ne nivelin e ekspertave. 
Pasi qe jetoj ne Suedi po e marr shembull futbollerin me te mire ne bote nga Suedia. Zlatan Ibrahimovic. Ne Suedi te gjithe qe luajne futoboll deshirojne te behen Zlatan-i? Cka mendon ti a do te behen te gjithe Zlatan?

Natyrisht se jo. 
Keshtu eshte edhe ne kete biznes dhe cdo biznes tjeter. Edhe pse te gjithe hyjne te bejne biznes per t’i  fitu milionat, nuk i bejne ato.

Startsitika mrenda modelit te MLM eshte se prej atyre qe kane konsumu produkte, vetem 5% fillojne ta kene kete si veprimtari biznesi. Ndersa vetem 1% fitojne ne top nivel.

Une e rekomendoj kete model sepse eshet demokratik dhe te gjiteh fitojne, kompania qe i prodhon dhe konsumenti qe i rekomendon dhe qe i shfryetzon produketet.

Nje pjese e veprimtarise sime te biznesit qe e kam eshte mbrenda MLM. Orientimi i ketij aktiviteti eshte shendeti etnobotanik, ose produkteve natyrore.
Operoj ne shtetet e Evropes dhe ne SHBA. Emrin e kompanise tani nuk e publikoj me qellim qe nuk deshiroj te bej reklama per ate kompani apo per kete. Nese te intereson mundesh me me pyt personalisht nepermes emailit.

Nese ke pyetje me te detalshme apo  deshiron te me bashkangjitesh ne veprimtarine time te MLM-it me shkruaj me tek:

elvira@lookfeeldogood.com

Kam punuar me kete model qe nga viti 2009 dhe e kam hulmtuar dhe studijuar strukturen dhe kompanite e ndryshme mbrenda MLM. E kam zgjedh kompanine sipas ketyre fakteve:
– faktit te produktit, se si perpunohet, ku dhe qe eshte 100% natyror.
– faktet e kompanise, sa eshet  e vjeter kompania (te kisha sygjeru mu bashkangjit me kompanite qe jane 10 vite e me te vjetra)
– dokumentet shkencore dhe testet klinike
– Procedurat etike dhe aspekti i biznesit social (Ne kompanine time nga cdo produkt qe shitet 0,50 cent shkojne ne projketet humanitare)
– plani i kompenzimit. Ne sa nivele eshte i thelle dhe sa eshte perqindja. (Kompania ime paguan 42% te fitimit tek distributoret dhe eshte nr.1 ne bote qe paguan me se shumti)

Ne artikujt e radhes do te shkruaj pse duhet menduar per keto kur deshiron me zgjedh me punu brenda nje kompanie te MLM-it. Nese hyn ne biznes vetem per me fitu pare dhe nuk e ke nje qellim tjeter zakonisht nuk do te kesh sukses.

Deshiroj te ceki se kompanite mbrenda MLM-it qe startohen dhe hapen ne Suedi dhe vende tjera te Evropes jane 100% legale dhe punojne sipas ligjeve dhe direktivave te BE-se.
Ketu duhet pasur kujdes kur te zgjedhim ndonje kompani sepse shume firma mundohen te kopijojne kete model dhe kane startu veprimtarite e tyre mbrenda ketij modeli por kane qene ilegale dhe ato ndryshe quhet Lojerat Piramides.

Dallimi ne mes te nje kompanie te MLM-it dhe asaj ilegale
eshte se ne ate ilegale nuk ka produkte te shiten, por pagesa behet per cdo rekrytim qe personat i kane rekrytuar. Zakonisht keto kolapsojne sepse nuk ka sistem te kompenzimit. Ata te cilet kane hy ne fillim fitojne me shume se ata te cilet jan rekrytu ne fund. Zakonisht mesatarja e egzistences se ketyre kompanive para se te bankrutojne nuk eshte e gjate.

CIlat jane kompanite me te zakonshme te modelit MLM ne trojet shqiptare?
Kompanite me me te zakonshmet ne Kosove, Shqiperi, Maqedoni jane Herbalife, Forever Living, Avon, Oriflame,Amway, tani eshte hapur edhe tregu i LR-it. Keto jane 100% legale. 🙂

 

Keshtu p.sh. duket strukturat shteterore apo nje kompanie ku ne krye eshte pronari, pastaj shefat, nenshefat, punetoret dhe me ne fund konsumentat. Kush fiton me se pakt ketu? Konsumuesi natyrisht!
Struktura  e piramides tipike shteterore Keshtu p.sh. duket strukturat shteterore apo nje kompanie ku ne krye eshte pronari, pastaj shefat, nenshefat, punetoret dhe me ne fund konsumentat. Kush fiton me se pakt ketu? Konsumuesi natyrisht!
Ketu e kemi kthy piramiden dhe konsumenti/distributori eshte trungu i organizates.

 

 

 

 

 

Saimir Petro

Mirembrema z Elvira, te me falesh per shqetesimin, une jetoje ne itali dhe po interesohem te fus nje mlm te ri ne shqiperi, po shofe ne google se cfare ligji ka ne shqiperi per te futur nje kompani te tille po nuk po gjej dicka te qarte, po patet mundesi me ane te emal te me nisni ndonje shpjegim ose ku mund te pyes per kete gje,,, Faleminderit dhe ju uroje pune te mbare, me respekt: Saimir Petro.

Your email address will not be published. Required fields are marked *