Sa je e/i sigurt tek vetebesimi yt?

Vetebesimi eshte celesi i arritjes tone.

Kur e kemi vetebesimin e ulet ndihemi keq, te pasigurt, kemi frike, ankthe etj. Kur jemi ne frike dhe ankthe konstante edhe shendetin nuk do ta kemi mire.

Suksesi  dhe shendeti i mire mvaret pra nga sa besojme ne aftesite dhe kapacitetet tona.

Te kesh nje vetebesim te ulet eshte njejte sikur te them qe je viktime. Sepse me vetebesim te ulet asgje nuk guxon te besh, por perkundrazi fuqine tende krijuese ia jep dikujt tjeter. Zgjedhjet dhe vendimet e tua ne jete dhe karriere i merr dikush tjeter.

Kur shumica nga ne kemi vetebesim te ulet, behemi te gjithe viktima. Nje shoqeri me plot viktima e kollapson cdo sistem shoqeror. Prandaj edhe politikanet dhe udheheqesit e larte kane fuqi te korruptohen sepse askush nuk guxon tju thote JO. As shumica e njeerzve.

Per ta rikthyer fuqine ne duart tona dhe diturine qe e kemi ne ta shfrytezojme ne per veti duhet me se pari te jemi te vetedijshem se e kemi vetebesimin e ulet dhe per arsyen se pse e kemi vetebesimin e ulet.

Kritikat dhe paragjykimet kontribojne ne vetebesim te ulet

Nje nder faktet themelore qe kontribojne ne vetebesimin e ulet  jane kritikat dhe paragjykimet qe i kemi marre sa kemi qene te vegjel dhe te rritur. Nga pridnerit, familja, mesuesja, arsimatret, profesoret, shoqeria etj. Por baza e vetebesimit eshte dashuria dhe hapesira e gjere e mendjes tek pridnerit qe kane per ne. Baza e vetebesimit te ulet dhe fundamentet qe jane vene jane kritikat e prinderve tane. Aty jane ngritur shtyllat e para te vetebesimit tone.

Pra te jesh i vetedisjhem per symptomin e shkakut, eshte hapi i pare.

Hapi i dyte eshte me ju fal prinderve kete gabim qe e kane be, sepse ata skane dite me mire. Edhe ata kane qene te paraxhykuar dhe kitikuar nga prinderit e tyre.
Tjeter cka eshte ti edukosh femijet e tjeter cka eshte ti paragjykosh e kritikosh e t’ju fusish friken ne thelb te qenies. Ti thuash femijes “budall” njehere mjafton. Ti thuash “Koketrash” apo ” Ti asgje nuk din” mjafton. Mjafton edhe kur ta qorton non stop. Kur ti thuash “Mos e ben kete” non stop.
Kur nuk i jep femijut hapesire te mesohet nga gabimet e veta, apo kur nuk i jep hapesire qe femiju vet t’i definoj gjerat dhe deshirat pa paragjykime aty kemi be dicka te mrekullueshme per femijun.

Hapi i trete per me e ngrit vetebesimin eshte me qene te vetedijshem per shumicen e zgjdhjeve qe i bejme. Mire eshte te mendojme “Nga sot e observoj vehten se cka dhe kush eshte baza e vendimit tim.” A eshte frika apo dashuria? A jane paragjykimet, streset, apo jane deshirat, zemergjersia, mirenjohja, falemnderimi etj.

Ketu me poshte eshte e postuar nje video mbi vetebesimin.

Me shkruaj nese ke pyetje apo mendime mbi kete qeshtje.
elvira@lookfeeldogood.com

Your email address will not be published. Required fields are marked *