Biznesi qe mvaresh apo biznes qe te sjell pamevaresi?

A ke biznes qe mvaresh apo biznes qe te sjell pamevaresi?

E di qe fjala pamevaresi perdoret ne nje kontekst tjeter te perditshem e jo ne boten e biznesit. Ne tregjet shqiptare ende jo. Sidoqofte mire eshte t’ja fillojme me kete terminologji sepse bizneset e sukseshme jane ato te cilat e bejne personin qe e drejton biznesin financiarisht te pamevarur.

Ketu poshte  ekam ilustru personin qe ka biznes qe e ben te jete i mvarur tere jeten dhe personin ku modeli i biznesit e ben te pamevarur.

Personi i mvarur:                                                                  Personii pamvarur:
Punon vet                                                                             – Punon zakonisht ne grupe/ekip       


Eshte zakonisht specialist (mjek, advokat,                    – Nuk menaxhon vete, por e drejton   

automekanik, kepuctar, etj)                                                 punen se bashku me te tjeret

– Vete menaxhon dhe nuk i jep                                          – Nuk eshte perfeksionist/e, por ky       
askujt te ben punen e saj/tij sepse ky person                    model bazohet ne kontribut te gjithve           
eshte perfeksionist. (askush nuk din me be                      Ketu nuk ka menaxher por drejtues te
punen si kjo apo ky)                                                         punes                                       

– Punon non stop vetem per te mbijetuar                         – Punon per te jetuar nuk eshte ne kufi te
                                                                                             bankrutit
– Modeli i punes bazohet vetem ne nje nivel                   – Modeli i punes bazohet ne disa nivele me
qe qe e ben kete person te mvaret nga klientet                qindra/mijera konsumatore & bashkpuntore   
non stop.

– Zakonisht ky person e udheheq vetem kete biznes           – Ne kete model ka me shume udheheqes

– Nivelin e kontrolles e ka ne nivel te larte                          – Ketu i besohet punes se perbashket

– Zakonisht eshte biznes i vogel me nje apo                       – Zakonisht eshte biznes i madh me min.   
disa puentore ku vetem nje menaxhon                                 100 punetor/bashkepunetor

– Ky person punon per te holla                                            – Te hollat punojne per kete person

Me keto krahasime nuk eshte qellimi me tregu apo thene se njera eshte me e mire se tjetra, por se ka dallim modeli i majte prej se djathtes. Specialistat do te na nevojiten gjithmone dhe falemnderohem qe jane perfekt dhe deshirojne ta bejne punen perfekt. Nuk kisha pas deshire qe nje advokat apo mjek mos te ma kryej punen si duhet.

Modeli i biznesit eshte qelesi i pamevaresise. Nese advokati e ka kriju modelin e punes qe 100 advokate te punojne per te dhe me te ku te gjithe se bashku fitojne atehere ky advokat do te jete i pamevarur gjate. Modelin e pamevaresise krijohet duke dizajnuar sistemin e marketingut dhe ate te kompenzimit ekonomik.

Ne tregjet kosovare apo ne pergjithesi ne trojet tona shqiptare kryesisht egziston vetem nje model. Ky i majti.

Ne kete blog do te bej shkrime dhe do ti prezentoj modelet e biznesit qe kane potencial me te madh te bejne personin qe e udheheq biznesin te pamvarur financiarisht.
Pamvarur finanaciarisht dmth. qe mos te kete nevoj te punoj asnje dite, ndersa te hollat te gjenerohen nga produktet apo sherbimet qe sistemi i rrjetit apo marketingut i gjeneron. Pra personi ska nevoj me qene aty fizikisht por sistemi qe u kriju e drejton punen automatiksiht. Me shume per kete ne postimet e ardhshme.

Ndaj me poshte komentet apo pyetjet qe i ke.

advokat                     Versus                         modelet e rrjetit

Your email address will not be published. Required fields are marked *